Med udgangspunkt i en dugfrisk undersøgelse blandt over 400 danske idrætsfaciliteter om de økonomiske og beskæftigelsesmæssige konsekvenser for landets idrætsfaciliteter under Corona-krisen inviterer LSP Resolve (Lars Steen Pedersen) og Idrættens Konsulenthus (Henrik H. Brandt) til en række online-seminar om faciliteternes aktuelle udfordringer og konsekvenserne af den langvarige nedlukning af idrætten i Danmark. Find materiale om afviklede og kommende seminarer her.
Over 60 pct. af de selvejende danske idrætsfaciliteter styrer som følge af regeringens langvarige nedlukning af idrætten under Corona-krisen mod underskud, og en række af de kommunal faciliteter er ligeledes ramt på kort eller længere sigt.
På et seminar den 7. maj offentliggjorde vi de første resultater af undersøgelsen. På et seminar den 13. maj fulgte vi yderligere op. Find materiale om undersøgelsen og seminarerne her i artiklen.
Samtidig kan du nedenfor finde informationer om et online-seminar på fredag den 15. maj kl. 10.30-12.00. Flere initiativer er på vej på baggrund af undersøgelsen og input fra landets idrætsfaciliteter.
Program og tilmelding, Seminar 3, Fredag den 15. maj kl. 10.30-12.00
Seminar 3: Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen. Sundheden og de mentale barrierer for fremtidens fysiske fællesskaber
Tilmelding: Deltagelse i online-seminaret koster 400,- kr. ekskl. moms. Tilmelding kan ske på dette link.
Program
Landets idrætsfaciliteter må planlægge efter en ny virkelighed, hvor retningslinjerne for aktiviteter vil være strenge og en del af gæsterne vil ændre adfærd. Hvordan omstiller man sin facilitet til en ny måde at fungere på?
10.30-10.45: Hvilke forretningsområder er hårdest ramt i landets idrætsfaciliteter, og kan man finde nye veje til omsætning gennem sundhed? Lars Steen Pedersen, LSP Resolve og bestyrelsesformand i DGI Husene i Aarhus og Herning.
10.45-10.55: Hvorfor skal vi bare i gang igen? Hvilke grupper har vi tabt? Hvordan har idrætsdeltagelsen udviklet sig under Corona-krisen? Hvilke udfordringer giver det efter krisen? Ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut. Helene Kirkegaard, senioranalytiker, Idrættens Analyseinstitut.
10.55-11.25: Hvilke sundhedsmæssige barrierer og behov skal landets idrætsfaciliteter indstille sig på i fremtiden? Hvordan kan de kriseramte idrætsfaciliteter eventuelt byde ind på nye behov i samfundet? Kristine Sørensen, President International Health Literacy Association/ Founder of Global Health Literacy Academy.
11.05-11.15: En ny virkelighed i praksis. Hygiejne og sundhedsadfærd i idrætscentrene. Direktør Jakob Sander, Vejen Idrætscenter.
11.25-11.40: En ny virkelighed i idrætsmiljøerne. Hvilken rolle spiller kan idrætsfaciliteterne spille i at få fat i de tabte målgrupper? Hvordan kan idrætsfaciliteterne fremtidssikre deres relevans i de kommende år, hvor der må imødeses et voldsomt pres såvel på de offentlige budgetter som på folkesundheden efter Corona-krisen? Lene Dybdal, næstformand IFFD, formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Holstebro Kommune.
11.40-12.00: Diskussion, idéudveksling og spørgetime. Hvordan kan faciliteterne gøre sig relevante for andre pengestrømme end de trængte fritidsbudgetter efter Corona-krisen? Ordstyrer: Henrik H. Brandt, Idrættens Konsulenthus
Download oplæg og se optagelse af Seminar 2, Onsdag den 13. maj kl. 10.30-12.00
Seminar 2: Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen. Hvad gør vi nu? Faciliteternes lange vej gennem sundhedskrisen, der blev til en økonomisk krise.
Find materiale fra Online-seminaret:
Download præsentation fra Lars Steen Pedersen, LSP Resolve
Download præsentation fra Esben Danielsen, Lokale og Anlægsfonden
Download præsentation fra Peter Forsberg, Idrættens Analyseinstitut
Download optagelse af hele online-seminaret (password: 7y@u7V3y ).
Program:
To måneders næsten total nedlukning for alle aktiviteter har kastet mange idrætsfaciliteter med afhængighed af andre indtægter end kommunale tilskud ud i en svær økonomisk krise. Hvad er de strategiske faser i håndteringen af krisen i de kommende måneder og år, og hvordan kan faciliteterne få bedst mulig gavn af de forskellige hjælpepakker? Hvordan kan faciliteterne sikre sig, at bestræbelserne på at styrke samfundsøkonomien gennem en ophævelse af anlægsloftet bliver en styrkelse af sektoren?
10.30-10.35: En kort introduktion. Hvor ligger de største udfordringer for idrætsfaciliteterne i de kommende måneder og år? introduktion på baggrund af undersøgelsen ’Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen’. Henrik H. Brandt, journalist og selvstændig konsulent i idræts- og fritidssektoren, Idrættens Konsulenthus.
10.35-10.55: Krisehåndtering i flere faser. Hvad skal på plads? Hvilke opgaver er mest presserende for ledelser og bestyrelser i de danske idrætsfaciliteter? Ser faciliteterne faresignalerne? Hvordan kan ledere og bestyrelser tilgå opgaven med at vise rettidig omhu? Lars Steen Pedersen, LSP Resolve og bestyrelsesformand i DGI Husene i Aarhus og Herning.
10.55-11.10: Anlægsloft og anlægsøkonomi i lyset af sundhedskrisen. Hvordan investerer man bedst på facilitetsområdet for at styrke samfundsøkonomien og få idrætsmiljøerne tilbage på et kurs efter sundhedskrisen? Hvordan sikrer vi kvaliteten, når anlægsloftet slippes fri? Hvordan navigerer vi i dilemmaet mellem faciliteter med akut ondt i driften og behovet for at sluse flere anlægsmidler ud i samfundsøkonomien? Esben Danielsen, direktør, Lokale og Anlægsfonden.
11.10-11.30: Lad aldrig en god krise gå til spilde. På den ene side kommer sundhedskrisen til at skærpe kravene til de nære ting som rengøring, hygiejne og akut økonomisk overlevelse i landets faciliteter. På den anden side skærper krisen kravene til ledelse og strategisk udvikling. Holder bukserne til det?
Peter Forsberg, ph.d. og idrætsanalytiker med speciale i ledelse af danske idrætsanlæg og Teresa Egballe, afdelingsleder for fritid og kultur, Hedensted Kommune.
11.30-12.00: Diskussion, idéudveksling og spørgetime. Ordstyrer: Henrik H. Brandt, Idrættens Konsulenthus.
Download oplæg og se optagelse af Seminar 1, torsdag den 7. maj kl. 10.30-12.00
Seminar 1: Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen. Hvor hårdt har krisen ramt?
Hent materiale:
Se sammendrag af undersøgelsen ‘Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen’ ved Lars Steen Pedersen, LSP Resolve og Henrik H. Brandt, Idrættens Konsulenthus.
Se oplæg fra Troels Rasmussen, konstitueret adm. direktør i DGI.
Se oplæg fra Henrik Høy-Caspersen, formand Halinspektørforeningen.
Download optagelse af hele seminaret fra Zoom. (Password: 2k?!X3H4 ).
Baggrund om undersøgelsen
Samtlige landets idrætsfaciliteter har ledelsesmæssige og praktiske udfordringer under Corona-krisen, men udgangspunkterne er vidt forskellige alt efter størrelse, drifts- og ejerformer. På baggrund af en landsdækkende undersøgelse af ‘Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen’, som er gennemført af LSP Resolve og Idrættens Konsulenthus i partnerskab med Lokale og Anlægsfonden, Halinspektørforeningen, DGI og Idrættens Analyseinstitut inviterer vi til en række online-seminarer, hvor vi på baggrund af undersøgelsen og i partnerskab med forskellige aktører i sektoren udveksler erfaringer, idéer og redskaber til at håndtere både faciliteternes akutte behov for krisehåndtering samt de mere langsigtede ledelsesmæssige og idrætslige konsekvenser af sundhedskrisen.
For mange faciliteter venter også på den anden side af nedlukningen en ny hverdag med nye krav, forventninger og økonomiske vilkår.
Online-seminarerne henvender sig til facilitetsledere og halbestyrelser, kommunale forvaltninger og politikere, leverandører, idrætsudbydere og andre aktører med interesse i levende og velfungerende danske idrætsmiljøer.
En stor tak til de mange deltagere i undersøgelsen fra landets idrætsfaciliteter samt til prtnerne fra Halinspektørforeningen, Lokale og Anlægsfonden, DGI og Idrættens Analyseinstitut m.fl.
Arrangører:
Seminarerne er arrangeret af LSP Resolve ved Lars Steen Pedersen og Idrættens Konsulenthus ved Henrik H. Brandt.
Lars Steen Pedersen er rådgiver i ledelse, strategi og bestyrelsesarbejde. Han er aktivt involveret i rådgivning af blandt andet danske idrætscentre, golfklubber, kommuner og organisationer på idræts- og fritidsområdet og er blandt andet formand for bestyrelsen i DGI Husene i Aarhus og Herning samt Vingsted Hotel & Konferencecenter (Kontakt: lars@lspresolve.dk, 4084 5800).
Henrik H. Brandt er journalist og selvstændig konsulent i Idrættens Konsulenthus. Han er tidligere journalist på Jyllands-Posten og direktør for Idrættens Analyseinstitut og har dybt indsigt i den danske idrætssektor og erfaring med talrige undersøgelser af blandt andet danskernes motions- og sportsvaner, kommunal og national idrætspolitik samt drift, ledelse og organisering af idrætsfaciliteter (Kontakt: henrik.brandt@idkon.dk, 2921 0972)
Yderligere seminarer på vej
(nærmere følger):
Seminar 4: Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen. De store idrætscentres krise og vejen mod en ny normalitet. Dato og program følger.
Seminar 5: Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen. Hvem hjælper de usynlige? De mindre hallers særlige rolle og muligheder under og efter sundhedskrisen. Dato og program følger.
Seminar 6: Idrætsfacilteterne og sundhedskrisen. Hvad har vi lært? Et råt for usødet blik på de danske idrætsfaciliteter, håndteringen af krisen og branchens brændende platfome efter sundhedskrisen. Dato og program følger.